big_vellum-transparent-background
Hrvatski
Italiano
English
Deutsch

* * *

Rijeka accommodation

Apartment Rijeka - Room Sarah

O Rijeci

sidebar_rijeka20
Rijeka accommodation  Vam predstavlja naš grad.
Rijeka, osim što je najveća luka u Hrvatskoj i jedan od najrazvijenijih gradova, je također jedna divna destinacija za odmor sa mnogim atraktivnim lokacijama, prirodnim, arhitektonskim i povjesnim. Rijeka, istinski muzej, je nešto što je nesumljivo vrijedno za posjetiti.
Sa populacijom od preko 150.000 stanovnika predstavlja treći grad u Hrvatskoj, poslije prijestolnice grada Zagreba i Splita. Osnovna industrija u Rijeci je brodogradnja i pomorski promet ali turistička industrija je u ubrzanom porastu, ne samo zbog dobre povezanosti nego više zbog izvrsnih prirodnih plaža i povjesnog centra i mniogih drugih atrakcija vrijednih viđenja.
Rijeka je pozicionirana u strogi centar poslovnog turizma i domačin je mnogih priredaba kao:
Proljetni sajam ( u ožujku ), Nautica, Sajam automobila ( u svibnju ), Zimski Jadranski sajam (u listopadu ) i Božićni sajam a također kongresni turizam je na sve većoj važnosti.
Trsat, centar marijanstva u ovom dijelu Hrvatske ( 10-i maj Dan Gospe Trsatske i dan Pomoraca, Velika Gospa 15-i kolovoz i Rođenje Djevice Marije 9-og rujna ) čini Rijeku centrom religioznog turizma također.
Ako odaberete Rijeku kao destinaciju za Vaš odmor nemojte propustiti upoznati se sa Riječkim karnevalom jednim od najvećih u Evropi općenito. Održava se u veljači a kroz karnevalsku povorku prodefilira preko 100 grupa i alegorijskih kola.
Noćni život u Rijeci je također ispunjen mnogim mogućnostima, Pabovi, barovi, restorani i diskoteke, ne samo da će vas izvući iz hotelskih soba ili smještaja nego vam neće dopustiti da odete na plažu do posljednjuh sati.
Za vrijeme ljeta u programu "Riječke ljetne noći" na različitim mjestima razni umjetnici prikazuju za posjetitelje atraktivne programe, koncerte i kazališne spektakle. U srpnju se održava rok festival "Hartera" sa različitim izvođačima i DJ-ima.
Okolica Rijeke isto kao centar je također vrlo bogata sa malim ali extremno atraktivnim naseljima i ljetnim boravištima za odmor, okruženim predivnom mediteraskom vegetacijom,male skrivene uvale i zatoni kao i plaže koje su za vrijeme ljeta stvaran raj za turiste iz cijelog svijeta.
Također tu je i festival gitare i Bluza u Kastvu nedaleko Rijeke te eminentni đez festival u Opatiji.
I konačno okolica Rijeke je vrlo interesantna sa atraktivnim događanjima kao autotrke na automotodromu na Grobniku, veličine F1. Nekoliko km nadalje nalazi se Platak, ski centar jedinstven u svijetu, jer je to najbliže skijalište po udaljenosti od mora samo 10 km zračne linije.
Zanimljivosti :
- Prvi torpedo izrađen je u Rijeci. Projektirali i izradili su ga Ivan Luppis, pomorski kapetan te Robert Whitehead, engleski inženjer.[7]
- Rijeka je bila neovisna država od 8. rujna 1920. do 24. siječnja 1924. i njen je izabrani predsjednik Riccardo Zanella zahtjevao od međunarodne zajednice i Tita 1945. godine obnovu
- Sveučilište u Rijeci osnovali su isusovci 1627.
Riječki karneval 
Međunarodna karnevalska povorka 2012. godine
Uz bogatu tradiciju karnevalskh povorki i balova austrijskoga, mađarskoga, ruskoga, njemačkoga plemstva, kao i plemstva iz ostatka Europe iz 19. stoljeća, kao i domaćih pokladnih običaja (zvončari), Riječki je karneval danas jedan od najvećih karnevalskih povorki u Europi i svijetu. Riječki karneval spoj je venecijanskog i austrijskog građanskog karnevala i elemenata folklora i mitologije starih Slavena. Od 1982. godine, kada su Korzom organizirano prošetale tri maskirane grupe, do danas Riječki je karneval izrastao u manifestaciju s preko 15.000 sudionika, djece i odraslih, organiziranih u preko 200 karnevalskih grupa, koju godišnje vidi više od 100.000 gledatelja.
Rijeka od 1970. godine ima zračnu luku. Kako se nalazi na obližnjem otoku Krku, više je usmjerena na charter letove, makar se u zadnjih nekoliko godina povećava broj izravnih linija. Godine 2005. kroz riječku je zračnu luku prošlo 130.000 putnika, a prema predviđanjima za 2011. godinu očekuje se promet od 250.000 putnika.
Rijeka je najveća i najvažnija morska luka u Hrvatskoj. Riječka luka se osobito razvila nakon 1717.[15] kad je proglašena slobodna plovidba Jadranom, a Rijeka 1719. proglašena slobodnom lukom. Tada je zadatak bio razvijati vanjskotrgovinske odnose s Orijentom i Osmanskim Carstvom.[15] S ostatkom Hrvatske i Europe,
Rijeka je dobro integrirana u mrežu Hrvatskih željeznica, a s time i u mrežu međunarodnih željezničkih koridora. Elektrificirana pruga koja
Graditeljske znamenitosti
Korzo i Stari grad R
iječki Stari grad okružen je s južne strane Korzom. Korzo je središte Rijeke, njena najpoznatija ulica i mjesto javnih događanja.
  Palača Wohinz i Gradski toranj na Korzu
Na sredini Korza je Gradski toranj sa satom, sastajalište Riječana i turista. Toranj je izgrađen u barokno doba, ali je tek u 19. stoljeću dobio svoj konačni izgled. Na njemu je reljef s prikazom austrijskog cara Karla VI. Na Korzu i oko njega nalazi nekolicina vrijednih baroknih zgrada. Tik desno uz Gradski toranj smještena je palača Wohinz (1782., Korzo 8), koju je podigao trgovac Mihael Wohinz. Izgradnjom ove palače, započelo je u drugoj polovici 18. stoljeća formiranje Korza kao središnje gradske ulice. Tu je i palača Vuković (Korzo 2), s reprezentativnim portalom koji nosi balkon. Od ostalih palača treba spomenuti staru gradsku vijećnicu (Palac Komuna), palaču Wassermann-Garbas (17. st.) s arkadama u dvorištu, u kojoj je smješten Konzervatorski odjel u Rijeci, palaču Benzoni te palaču Adamić na Fiumari. Ovu zgradu podigao je Šimun Adamić, otac znamenitog trgovca Andrije Ljudevita Adamića. Adamićev sin bio je poznat kao graditelj i investitor riječkoga kazališta sagrađenog početkom 19. stoljeća. Trgovačka elita kojoj su pripadali Adamićevi na prijelazu 18. u 19. stoljeće, učinila je Rijeku značajnim kulturnim, umjetničkim i industrijskim središtem cijelog jadranskog prostora, koja je takav svoj status zadržala sve do 20. stoljeća.
  Katedrala sv. Vida
S
tarim gradom dominira najznačajnija riječka crkva Katedrala sv. Vida. Podignuta na mjestu srušene crkvice gradskog zaštitnika, Svetog Vida, katedrala je sagrađena prvotno kao samostanska crkva isusovaca u Rijeci. Projekt je izradio venecijanski graditelj Franjo Olivieri, vjerojatno po uzoru na znamenitu crkvu Santa Maria della Salute u Veneciji. Gradnja je trajala od 1638. do 1659. godine, no posve je dovršena tek 1737. godine, kada su graditelji Pietro Carlone i Bernardino Martinuzzi sagradili kupolu i oratorij. U crkvi se čuvaju vrijedni barokni oltari, uglavnom rad riječkih kipara.
Od drugih sakralnih zdanja treba izdvojiti crkvu Uznesenja Marijina, bivšu katedralu. Podignuta u 15. stoljeću, bivša je katedrala tijekom vremena često mijenjala svoj izgled, da bi u obnovi 1824. godine dobila današnje pročelje. U unutrašnjosti su naročito vrijedni oltari i barokne štukature u svetištu. Ispred crkve nalazi se zvonik, koji se uslijed slijeganja tla s vremenom nagnuo, pri čemu je dobio svoje ime Kosi toranj. Podno tornja nalaze se poznati kasnoantički mozaici iz 5. i 6. stoljeća, koji su nastali u doba Tarsatike, rimskog naselja na području Rijeke. U blizini su i ostatci gradskog bedema, te nedaleko i legendarna Stara vrata ili Rimski luk, do danas obavijen nepoznanicom oko svoga nastanka.
  Palača Adria
U Starom gradu se također nalazi povijesni kompleks zvan Municipij. Izgrađen je kao augustinski samostan, uz koji je do danas sačuvana i barokna crkva sv. Jeronima (1768.). Samostan je 1873. godine postao zgradom gradskog poglavarstva (Municipij) pri čemu je nadograđen i preoblikovan. Na trgu ispred zgrade nalazi se i Stendarac, kameni stup za gradsku zastavu iz 1509. godine.
Prostor južno od Korza, uz Rivu, nastao je većinom u 19. stoljeću i u početku se zvao Novi grad (za razliku od Staroga grada), no s vremenom se taj naziv izgubio. Od starijih građevina tu je preostala barokna pravoslavna crkva sv. Nikole, s tlocrtom u obliku križa, dovršena 1790. godine prema projektu riječkog arhitekta Ignacija Henckea.
Riječka Riva je pročelje grada prema moru. Usprkos gustom prometu, recentnim se urbanističkim zahvatima prostor rive potpuno pretvara u pješačku zonu. Duž Rive je reprezentativan niz zgrada iz 19. stoljeća, kada je Rijeka bila velika i moćna trgovačka luka. Možda najreprezentativnija zgrada izgrađena u tom razdoblju je palača Adria (1897., arhitekt Giacomo Zammattio), danas zgrada Jadrolinije. Izgrađena je za brodarsko društvo Adria mađarsko-američkim kapitalom, a ponosi se limenim kupolama te kamenim skulpturama alegorija na pročelju. Skulpture okrenute prema moru predstavljaju pomorce, a one prema kopnu četiri kontinenta. U unutrašnjosti je velebni atrij s arkadama i sačuvanim originalnim dizalima s kraja 19. stoljeća.
Iz tog se vremena može istaknuti još nekoliko vrijednih djela istog arhitekta Giacoma Zammattija. Prije svega zgrada Filodramatika (Korzo 28), građena 1890. za Filharmonijsko-dramsko društvo, s interijerom u stilu neorokokoa. Potom, tzv. Casa Veneziana (Dolac 7), stambena kuća Roberta Whiteheada, vlasnika tvornice Torpedo. Građena 1886. ističe se bogatim pročeljem od crvene opeke i bijelog kamena s nizom dekorativnim detalja. Tu je i palača Ploech na Trgu Žabica, koju je 1888. podigao austrijski mehaničar Annibale Ploech, koji je stekao novac radom u riječkoj Tvornici torpeda, te potom i bogatstvo prodajom nekretnina. Na spomenutom Trgu Žabica, nalazi se i slikovita Kapucinska crkva Gospe Lurdske (1907.-1929.).
Na dominantnom položaju iznad Starog grada smještena je
Guvernerova palača,
raskošna bivša rezidencija riječkog guvernera, u kojoj je danas smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Sagrađena 1897. godine prema projektu mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna, za potrebe gradske i državne reprezentacije, bila je investicija guvernera također mađarskog podrijetla Lajosa Batthyányja. Danas se u njoj, osim vrijednih povijesnih zbirki iz prošlosti Rijeke, čuvaju izvorni interijeri s kraja 19. stoljeća: monumentalno mramorno stubište te dvorane sa štukaturama, oplatama i pokućstvom iz tog razdoblja. Zapadno od Guvernerove palače smještena je moderna zgrada Muzej grada Rijeke, a istočno, u lijepo oblikovanom perivoju, bivša vila nadvojvode Josipa, u kojoj je smješten Državni arhiv u Rijeci.
Sjeverno od Staroga grada nalazi se manji predjel zvan Pomerio prema središnjoj prometnoj ulici koja ondje prolazi, dok se sa zapada nastavlja Zagrad. Oba su predjela izgrađena na brdovitom usponu te su izrazito urbane četvrti s vrlo kvalitetnom arhitekurom pretežno s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Na Zagradu se ističe secesijska zgrada kina Teatro Fenice. Od nje se vanjskim dizalom dolazi Centra Zagrad. Ovaj je suvremeni stambeno-trgovački kompleks (iz 2007.), nastao kao jedan od najuspjelijih recentnih zahvata u povijesnom središtu Rijeke, a djelo je riječkih arhitekata Saše Randića i Idisa Turata.
 

sidebar_10
sidebar_slika151
sidebar_slika137
sidebar_rijeka27
sidebar_slika0242
sidebar_slika063
sidebar_slika031
sidebar_slika204
sidebar_35
Rijeka smještaj - Privatni smještaj u Rijeci
Kalvarija 14 51000 Rijeka Tel.: +385(0)51 515-412
room.sara.rijeka@gmail.com
Create a website